Rust… voor de leerkracht!

Leerkracht zijn is een prachtig vak! Elke dag jonge mensen mogen begeleiden op hun ontdekkingstocht door het leven, nieuwe kennis en vaardigheden aanreiken en kunnen genieten van kinderlijke verwondering en wijsheid.
Op goede dagen is er geen mooier vak dan dit.
Maar, er zijn natuurlijk ook mindere dagen. Dagen waarop je zelf als leerkracht minder lekker in je vel zit of dat het lijkt alsof het stormt in je groep. Dagen waarop ouders steeds kritischer lijken te worden en het lesrooster nog voller is dan normaal. En dan die administratie en vergaderingen na school..
De hele dag ben jij je aan het inzetten voor je groep. Ben je aan het zorgen voor ‘jouw kinderen’. Maar wanneer ben jij zelf aan de beurt? Lukt het jou om te midden van dat drukke rooster ook even stil te staan bij jezelf? En voor jezelf te zorgen? Dat blijkt in de praktijk voor veel leerkrachten lastig.
Als echt mensen-mensen is het voor de meeste leerkrachten heel natuurlijk om voor de kinderen in hun groep te zorgen. Maar voor zichzelf zorgen, dat is een ander verhaal. Helaas komen gevoelens van stress bij leerkrachten nog te vaak voor. Hoe zorg je op zo’n moment voor jezelf?

De methode Rust in de Klas

De methode Rust in de Klas reikt niet alleen kinderen rust-tools aan waarmee ze voor zichzelf kunnen zorgen, maar ook leerkrachten. Want als leerkracht ben jij natuurlijk het levende voorbeeld voor het kind.

Hoog tijd dus om zorgen voor jezelf bovenaan je lijstje te gaan zetten! Zodat jij die inspirerende en fijne leerkracht kunt zijn en blijven die je bent!

De methode Rust in de Klas werkt daarbij als volgt:

  • Rust in de Klas biedt een speciaal relax moment alleen voor de leerkracht in de vorm van het Relax Kwartier.
Meer weten?
Tijdens dat Relax Kwartier zorgt de Rust Trainer voor een moment van ontspanning via eenvoudige mindfulness, yoga- en stilte oefeningen voor leerkrachten die daar behoefte aan hebben. Een kwartier na schooltijd om helemaal aan jezelf te wijden. Om je te ontspannen en de dag los te laten. Zodat je na dat kwartier uitgerust, met hernieuwde energie en met een leger hoofd je taken weer op kunt pakken, misschien zelfs in een lagere versnelling. Dit kwartier gaat niet alleen over fysieke en mentale ontspanning als zelfzorg, maar ook over een mindset creëren waarbij zorg voor jezelf net zo belangrijk wordt als zorgen voor de kinderen. Lenigheid is hierbij zeker geen vereiste, ontspanning staat voorop! De oefeningen worden grotendeels zittend en liggend op een mat uitgevoerd.
  • Daarnaast is het toepassen van de Rust oefeningen in de klas ook een reset moment voor de leerkracht zelf, wanneer deze zich de oefeningen eigen gemaakt heeft. Als leerkracht is het belangrijk jezelf de tijd te gunnen bekend te raken met de oefeningen, daarin je eigen taal te vinden en ze te geven op een manier die bij jou past. Wanneer de oefeningen vertrouwd voelen, fungeren ze ook als rust moment voor de leerkracht.
  • Tot slot is er nog de Zelf Zorg Poster voor leerkrachten, die als reminder in de klas opgehangen kan worden. Daarop kan de leerkracht elke dag bewust kiezen op welke manier hij/zij voor zichzelf gaat zorgen. Of dat nu is met een extra kopje koffie aan het bureau en 3 minuten ‘niks doen’, of bewust 3 x achter elkaar diep uitademen, of iets anders. Het gaat erom dat de leerkracht die dag bewust een moment van zelfzorg uitoefent.
  • Zoek je meer verdieping als het gaat over zorgen voor jezelf als leerkracht en met meer ontspanning, energie en focus in balans voor de groep staan? Neem dan contact op met mij zodat ik je door kan verwijzen naar diverse aanbieders met wie ik samenwerk.