Over mij:

Mijn naam is Margo Heijkant: kinderyoga & mindfulness docent, kindercoach en voormalig-juf met nog steeds een passie voor onderwijs!

Toen ik jaren geleden mijn praktijk als kinderyogadocent opende had ik niet durven dromen dat ik jaren achtereen continu volle lessen zou mogen geven.

Fijn voor mij, maar na verloop van tijd viel me op dat er steeds meer kinderen bij kwamen met spanningsklachten zoals hoofdpijn, buikpijn of moeite met slapen. Van steeds meer ouders hoorde ik dat hun kind last had van de drukte in de klas en dat het thuis vaak emotioneel en druk of juist terug getrokken gedrag vertoonde.

Ik maakte me hier zorgen over… waar ik eerst had gedacht dat ‘mindfulness en yoga oefeningen’ een fijn tussendoortje zouden kunnen zijn op school werd ik me steeds bewuster van de noodzaak van kinderen leren ontspannen. Niet alleen tijdens mijn lessen, maar ook op school, via een rustmoment in de klas.

De druppel was toen ik een tiener met een burn-out tegen kwam… Daar lag voor mij de grens. Nu moest ik in actie komen!

Ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om kinderen van jongs af aan spelenderwijs te leren zorgen voor zichzelf op het gebied van ontspanning, in een wereld die zo prikkelvol is dat onze hersenen dat niet goed meer kunnen verwerken. Die wereld kunnen we zo 1, 2, 3 niet veranderen. Wat we wèl kunnen veranderen is hoe we met al die prikkels omgaan. We kunnen kinderen leren hoe ze zich zowel fysiek als mentaal kunnen ontspannen te midden van alle drukte.

Ik gun kinderen met heel mijn hart dat ze ontspannen op mogen groeien, tot mensen die vanuit een gezonde verbinding met zichzelf verbindingen met anderen aangaan!

Met Rust in de Klas heb ik een methode ontwikkeld waarbij zelfzorg structureel een plek binnen het lesrooster krijgt. Op een hele eenvoudige, praktische manier die weinig tijd kost en juist meer effectieve leertijd oplevert.

Ik vind het ongelofelijk leuk om als Rust juf (ofwel Relax juf, zoals de kinderen me noemen) weer voor de klas te staan, om fysiek voor te doen hoe de oefeningen eruit zien. Elke keer weer ben ik ontroerd en geraakt als ik zie hoe open en vol vertrouwen kinderen meegaan in het ontspanmoment. De eigen wijsheid van deze generatie geeft mij ongelofelijk veel vertrouwen in de toekomst.

Deze kinderen gaan er iets moois van maken.. fijn dat ik daar een klein stukje aan bij mag dragen via Rust in de Klas!

Mijn missie:

Waarom raakt het onderwerp Rust in de Klas en zelfzorg mij zo? Waarom doe ik wat ik doe en geloof ik daar met hart en ziel in?

Omdat ik 15 jaar geleden het tegendeel ondervond… en hartstikke overwerkt thuis kwam te zitten. Als betrokken en perfectionistische leerkracht was ik zwaar over mijn grenzen gegaan. Ik had geen idee waar die lagen en dat ik die überhaupt had.

Het kon niet anders dan dat ik een keer onderuit moest gaan om die grenzen eindelijk eens te voelen. Kennelijk kon ik dat toen alleen op die manier leren. Het was een cadeau waar ik niet op zat te wachten maar wat me ongelofelijk veel heeft gebracht. Het is de brandstof gebleken waarmee ik nu mijn missie de wereld in breng: zorg voor jezelf! Dat is de enige manier om te kunnen zijn wie je werkelijk bent in je prachtigste vorm. Pas wanneer je zorgt voor jezelf, kun je je ontspannen en in balans verbinden met anderen en op een gezonde manier iets voor hen betekenen.

En dat dat niet gemakkelijk is, is een feit. Maar weet dat je een keuze hebt. Je kunt dagelijks bewust kiezen om te luisteren naar jezelf, om bepaalde dingen wel of juist niet te doen. Zorgen voor jezelf maakt dat je de liefdevolle mens kunt zijn die je bent. Zelfliefde is het uitgangspunt van liefdevol omgaan met mensen om ons heen.

Het hart van mijn missie klopt dus luid en duidelijk en laat zich in 1 woord omschrijven: Liefde!

The making of… instructiefilmpjes